Podpísanie dohody o spolupráci k projektu cezhraničnej spolupráce Interreg

Podpísanie dohody o spolupráci k projektu cezhraničnej spolupráce Interreg

Dnes, 23.7.2024 navštívil primátor mesta Sabinov, Michal Repaský s projektovými manažérmi nášho mesta neďalekú Muszynu. Spoločne s primátorom Muszyny a zástupcom rímskokatolíckej cirkvi v Muszyne podpísal dohodu o spolupráci k projektu pod názvom: "Historické pohraničie je čoraz krajšie – obnovujeme a sprístupňujeme historické zaujímavosti na cezhraničnej trase z Muszyny do Sabinova (súčasť EuroVelo11)".

 

Hlavným cieľom projektu je využiť kultúrne dedičstvo na rozvoj trvalo udržateľného cestovného ruchu. Identifikovaným problémom všetkých partnerov projektu je zlý stav kultúrnych pamiatok, ktoré chcú eliminovať vykonaním renovačných a konzervačných prác, aby sa zabránilo ich ďalšej degradácii. Kľúčovým aspektom projektu je trvalo udržateľný rozvoj poľsko-slovenského pohraničia v oblasti cestovného ruchu na základe kultúrneho dedičstva, ale aj obohatením turistickej ponuky partnerov.

Projekt zrekonštruuje cenné historické budovy na oboch stranách hranice. Vedúci partner - Mesto a obec Muszyna vykonajú rekonštrukčné a údržbárske práce na 7 kaplnkách
nachádzajúcich sa v obci. Rímskokatolícka farnosť v Muszyne zrekonštruuje zariadenie kostola. Svätého Józefa v Muszyne a vykoná renovačné a konzervačné práce na okolitom kamennom plote chrámu.

Mesto Sabinov zrealizuje komplexnú revitalizáciu nemeckého evanjelického kostola a vybuduje úsek cyklotrasy popri historických hradných múroch v Sabinove.
Obohatí sa aj turistická ponuka Sabinova - plánuje sa vytvorenie stálej interaktívnej výstavy v okolí revitalizovaného kostola a po novovytvorenej cyklotrase. V rámci projektu vzniknú aj poľsko-slovenské turistické publikácie (zakladače a mapy). Navyše obec Muszyna a Mesto Sabinov naplánovali spoločné akcie - návštevu a vychádzkový míting pre deti a mládež, ako aj dve výstavy fotografií a cyklistický míting. Propagácia pamiatok revitalizovaných v rámci projektu a spoznávanie nových turistických produktov navyše posilní vzťahy medzi partnermi. Spoločné dizajnérske aktivity partnerov sa stanú impulzom pre rozvoj pešej a cykloturistiky na cezhraničnej trase z Muszyny do Sabinowa (časť.
EuroVelo11). 

Predpokladaný čas začatia realizácie projektu je apríl 2025. Práce musia byť ukončené v septembri 2026. Už teraz sa veľmi tešíme na výsledky prác, ktoré sa vďaka tomuto projektu a skvelej spolupráci zrealizujú. Ďakujeme mestu Muszyna a jej primátorovi pánovi Janovi Golbovi za to, že v ňom naše mesto opäť našlo silného a zodpovedného partnera. 

Logo Polska Slovensko Slovensko RGB Color 03

Kontakt

Mestský úrad Sabinov
Námestie slobody 57
083 01 Sabinov

Tel. ústredňa : +421 51 4880 422
e-mail : podatelna@sabinov.sk
             msu@sabinov.sk

Technický prevádzkovateľ a správca obsahu