V Sabinove sa stretli prednostovia a tajomníci z dvoch krajín

V dňoch 7.8 až 11.8.2024 zorganizovala Asociácia prednostov úradov miestnej samosprávy v SRAsociácia prednostov úradov miestnej samosprávy v SR študijný pobyt pre českých tajomníkov zo Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR. Obidve organizácie majú už viac ako 30-ročnú históriu a študijné pobyty organizujú striedavo každý rok na Slovensku i Česku. 

Cieľom študijných pobytov je výmena informácií a skúseností, prezentácia príkladov dobrej praxe vo fungovaní samospráv a ich kľúčových kompetenciách. Tento rok boli predmetom záujmu a spoznávania mestá a obce regiónov Šariš a Spiš. Počas piatich dní prednostovia a tajomníci navštívili mestá Sabinov, Prešov, Veľký Šariš, Lipany, Ľutina, Pečovská Nová Ves a Stará Ľubovňa

Na mestských úradoch boli hostia privítaní primátormi alebo ich zástupcami resp. prednostami a dozvedeli sa veľa zaujímavých informácií o minulosti aj súčasnosti daných miest a navzájom si vymieňali skúsenosti z pracovného života. V Sabinove, kde boli hostia ubytovaní, mali možnosť absolvovať okrem návštevy historickej radnice aj komentovanú prehliadku centra mesta so zastávkami v Kultúrno-informačnom centre, na Chodníku Obchod na Korze a v Farskom kostole mučeníckej smrti sv. Jána Krstiteľa. Odvážnejší absolvovali leteckú prehliadku mesta Sabinov a jeho okolia z letiska Ražňany

V Prešove ich okrem mestského úradu prijali aj na Úrade Prešovského samosprávneho kraja, kde bol prezentovaný región, jeho priority i investičný potenciál a neformálne rozhovory sa zacielili najmä na cestovný ruch, keďže pre českých turistov je Prešovský kraj jednou z najobľúbenejších destinácií. Len vlani tvorili najpočetnejšiu až 40 % skupinu zahraničných turistov, ktorí navštívili PSK. 

V rámci destinácii cestovného ruchu boli na programe aj prehliadky Slovenských opálových baní, Slovenského technického múzea Solivar a Vodárenskej veže v Prešove, ktorá ukončila komentovanú prehliadku centra mesta Prešov. Vo Veľkom Šariši privítal delegáciu v priestoroch vynoveného mestského úradu, primátor mesta, ktorý hostí oboznámil s históriou aj súčasnosťou mesta aj regiónu. Nasledovala prehliadka hradu s pútavým výkladom, ukážkami a ochutnávkami jedál dobovej kuchyne priamo na hrade. 

V ten istý deň boli na programe ešte návšteva Mestského úradu v Lipanoch, Archeopark Hradisko a Zverinec, v závere aj Aquapark Lipany. Posledný deň bol náročnejší z pohľadu cestovania, zastávkami boli Pútnické centrum Baziliky Minor v obci Ľutina, Obecný úrad v Pečovskej Novej Vsi a poslednou destináciou bolo mesto Stará Ľubovňa. Okrem prijatia na mestskom úrade delegácia navštívila aj hrad Ľubovňa a ďalšie zaujímavosti v podhradí..

V mene celého vedenia mesta Sabinov sa chceme poďakovať všetkým zástupcom samospráv, že aj napriek pracovnej vyťaženosti si našli čas a sprevádzali česko-slovenskú delegáciu na návšteve ich miest a obcí, kde sa mali možnosť dozvedieť veľa zaujímavých informácií. Viacerí českí aj slovenskí kolegovia prisľúbili, že sa na navštívené miesta určite vrátia. 

Kontakt

Mestský úrad Sabinov
Námestie slobody 57
083 01 Sabinov

Tel. ústredňa : +421 51 4880 422
e-mail : podatelna@sabinov.sk
             msu@sabinov.sk

Technický prevádzkovateľ a správca obsahu