Máte slinu?

Máte slinu?

Každým rokom stúpa počet pacientov s hematologickými a onkologickými diagnózami, ktorým nádej na zdravý a plnohodnotný život prináša iba úspešná transplantácia krvotvorných buniek.

V záujme zvýšenia úspešnosti liečby hematologických a onkologických pacientov prostredníctvom transplantácie krvotvorných buniek sa s ohľadom na nedostatočný počet registrovaných darcov kostnej drene rozhodla Nadácia Kvapka Nádeje zrealizovať kampaň zameranú na získanie nových darcov kostnej drene pre Národný register darcov kostnej drene SR Kliniky hematológie a transfúziológie LFUK, SZU a UNB.

Cieľom kampane je osloviť širokú verejnosť a motivovať nových darcov na registráciu v Národnom registri darcov kostnej drene a výrazne tak rozšíriť darcovskú základňu a tým aj pravdepodobnosť nájdenia vhodných darcov kostnej drene na Slovensku.

V roku 2015 oslavuje Transplantačná jednotka kostnej drene v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave („TJKD“), ktorá je jediným pracoviskom na Slovensku, kde sa vykonávajú transplantácie krvotvorných buniek u detí, 20 rokov svojej činnosti, počas ktorej zachránila život mnohým detským pacientom a dala nádej na návrat k bežnému životu početným rodinám, ktorých deti statočne bojovali s vážnou a zákernou chorobou. Pre Nadáciu Kvapka Nádeje je cťou, že štvrtinu z tohto obdobia – 5 rokov môže byť pri tom a môže pomáhať a podporovať ďalší rozvoj a modernizáciu takéhoto jedinečného pracoviska a prispievať k tomu, aby sa z neho stalo jedno z najmodernejších lekárskych pracovísk v strednej Európe.

Jediným v Slovenskej republike akreditovaným pracoviskom na vykonávanie všetkých typov transplantácií kmeňových krvotvorných buniek u dospelých pacientov je Klinika hematológie a transfúziológie (KHaT) LFUK, SZU a UNB.

Základným predpokladom úspešnosti transplantácie krvotvorných buniek je vyhľadanie vhodného darcu. Pre TJKD a tiež KHaT je vyhľadávanie zabezpečované v úzkej spolupráci s Národným registrom darcov kostnej drene SR (NRDKD SR), ktorý vznikol ako súčasť Kliniky hematológie a transfuziológie Univerzitnej nemocnice v Bratislave v roku 1995. NRDKD SR vytvára vlastnú databázu dobrovoľných darcov kostnej drene, je napojený na medzinárodnú sieť registrov celého sveta a je schopný v prípade potreby nájsť pre detských, ale aj dospelých pacientov darcu medzi 27 miliónmi dobrovoľníkov z celého sveta a zabezpečiť dovoz život zachraňujúceho transplantátu.

V súčasnosti je na Slovensku v databáze NRDKD SR evidovaných iba približne 6500 darcov. S prihliadnutím na fakt, že sa národné registre stávajú efektívne až pri dostatočnom počte darcov a vzhľadom k počtu obyvateľov SR, by slovenský register mal mať 20 až 25 tisíc dobrovoľných darcov krvotvorných buniek, je súčasný stav alarmujúco nedostačujúci a vyžaduje si rýchlu a efektívnu intervenciu.

Darujte slinu a zapíšte sa do Národného registra darcov kostnej drene SR. Každý prihlásený darca zvyšuje pravdepodobnosť a nádej na nájdenie vhodného darcu krvotvorných buniek pre onkologických pacientov, ktorí potrebujú na záchranu života a úspešnú liečbu onkologických a hematologických ochorení (ako napr. leukémia), tzv. transplantáciu krvotvorných buniek.

Národnému registru darcov kostnej drene SR sa v databáze slovenských dobrovoľných darcov podarilo nájsť už 68 „DOBRÁKOV OD KOSTI“, ktorí pomohli 45 slovenským a 23 zahraničným pacientom. Aktuálne na vhodného darcu čaká 32 dospelých a 10 detských pacientov, ktorí dúfajú že sa aj pre nich v registri darcov ten správny „DOBRÁK OD KOSTI“ nájde.

Kompletné info nájdete na stránke ku kampani: https://www.mateslinu.sk/
Prihlásiť sa môžete tu: https://www.mateslinu.sk/prihlaska2

Kontakt

Mestský úrad Sabinov
Námestie slobody 57
083 01 Sabinov

Tel. ústredňa : +421 51 4880 422
e-mail : podatelna@sabinov.sk
             msu@sabinov.sk

Technický prevádzkovateľ a správca obsahu