Historicky prvé Mestské školské zastupiteľstvo v Sabinove

Zapamätajme si dátum 24.10.2024. V tento deň sa na pôde MsÚ, v zasadačke Mestského zastupiteľstva konalo historicky prvé Mestské školské Zastupiteľstvo zložené zo zástupcov všetkých škôl, ktoré sa nachádzajú na území mesta Sabinov.

S iniciatívou založenia tohto projektu prišli v júni Peter Ernst a Benjamín Pribula. Cieľom Mestského školského Zastupiteľstva študentov je predkladať podnety a návrhy na zlepšenie života žiakov a mladých ľudí v meste Sabinov primátorovi, poslancom mestského zastupiteľstva a v spolupráci s nimi tieto nápady realizovať. Cieľom je poskytovať aj priestor žiakom na vyjadrenie ich nápadov a návrhov na zlepšenie života v meste Sabinov a informovať žiakov a mladých ľudí o aktuálnom dianí v súvislosti s mládežou, ako aj o aktuálnych ponukách na rozvoj žiakov základných a stredných škôl.

Členom MŠZ sa stáva každá základná a stredná škola, ktorá je na území mesta Sabinov a prejaví záujem o členstvo v MŠZ. V MŠZ je celkovo 23 poslancov. Súkromné gymnázium DSA v Sabinove má právo nominovať siedmich poslancov. Stredná spojená škola v Sabinove má právo nominovať piatich poslancov. Každá základná škola má právo nominovať na podnet predsedu MŠZ dvoch poslancov. Menovať žiakov škôl má právo aj predseda MŠZ.

Na dnešnom ustanovujúcom zasadnutí mestského školského zasadnutia prebehlo po otvorení a úvodných príhovorov slávnostné udeľovanie menovacích dekrétov poslancov. Následne si schválili stanovy a rokovací poriadok. Po prestávke si zvolili predsedníctvo MšZ: predsedu, podpredsedu, kontrolóra aj prednostu. Za predsedu MŠZ bol zvolený Peter Ernst, za podpredsedu MŠZ Benjamín Pribula, za kontrolóra Jozef Tarhanič a za prednostu bol vymenovaný František Dominik Müller. Nasledovala prezentácia Študentskej rady stredných škôl. Ustanovujúce zasadnutie ukončilo schvaľovanie Memoranda so študentskou radou stredných škôl (najväčšia stredoškolská organizácia v SR).

"V nasledujúcich dňoch a týždňoch sa na všetky školy pošle dotazník žiakom a žiačkam všetkých škôl na území mesta Sabinov s otázkami aké aktivity by prijali v našom meste pre mladých ľudí, či všetkých občanov mesta, čo by chceli zlepšiť v našom meste atď. Taktiež sa pracuje na programovom vyhlásení mestského školského zastupiteľstva, ktoré sa bude schvaľovať a následne sa predloží primátorovi mesta Sabinov." Informoval nás predseda MŠZ Peter Ernst. 

Dnes mali zástupcovia mesta a zamestnanci MsÚ možnosť stretnúť ambicióznych mladých ľudí, na ktorých môžeme byť právom hrdí. Predstavili sa nám ako inteligentní a sebavedomí občania, s jasným cieľom, no najmä s chuťou urobiť niečo viac preto, aby sa nám tu aj naďalej dobre a možno aj ešte lepšie žilo.

Predseda Študentskej rady SŠ Viliam Dominik Ďuraš predstavil Študenskú radu ako spoločnosť stredoškolákov, ktorým nie je všetko ukradnuté, ako študentov so srdcom pre zmenu a vášňou pre rast, pripravených zastupovať a hájiť názory mladých z celého Slovenska. Presne takú mladú generáciu Slovensko potrebuje. Preto sa tešíme, že už aj Sabinov má svoje Mestské školské zastupiteľstvo. Na čele s pánom primátorom sa už teraz tešíme na spoločnú spoluprácu.

Kontakt

Mestský úrad Sabinov
Námestie slobody 57
083 01 Sabinov

Tel. ústredňa : +421 51 4880 422
e-mail : podatelna@sabinov.sk
             msu@sabinov.sk

Technický prevádzkovateľ a správca obsahu